Denk eens OM

Deel dit bericht

Je hebt er vast wel eens over gehoord, denken in mogelijkheden (DIMMEN) in plaats van denken in problemen (DIPPEN). In de populaire volksmond noemen we dit ook wel OMdenken, ofwel andersomdenken. Vorige week werd onze wethouder, Hans Marchal, nog eens in het zonnetje gezet voor zijn creatieve OMdenk oplossing om vuurwerkschade aangericht door jongeren drastisch te laten afnemen. Je kunt er van vinden wat je wilt, maar dit is een prachtig voorbeeld van andersOMdenken!

Niet iedereen is voorbereid op onconventionele oplossingen, de ‘DIP’ doelgroep is veel groter dan de DIM-ers. Logisch want uit je comfort zone komen is lastig. Zelf heb ik een aantal jaren aan den lijve mogen ondervinden hoe hardnekkig DIP-ers zijn. Na een behoorlijk uit de hand gelopen media ‘rel’ rond een pikante foto van groep jonge vrouwen bij een brandweer auto, haalden we als vereniging de landelijke media. Niet iedereen zat daar natuurlijk op de te wachten, maar persoonlijk zag ik het als een enorme kans om jongeren bewust te laten nadenken over de gevolgen van foto’s en filmpjes op sociale media.

Bij het horen van mijn plannen om nog een teamfoto te laten maken, maar dan verkleed als non, kreeg ik niet heel veel handen op elkaar. Gemiste kans, want deze nonnen zouden vervolgens voorlichting kunnen geven aan de lokale (basis) scholen, lokaal bij de betreffende vereniging. Na SBS, POWNED, RTV Utrecht en het AD, had dat toch zeker DWDD gehaald. Maar belangrijker nog, de discussie aan de keukentafel tussen ouders en jongeren over sexting makkelijker gemaakt in onze mooie landelijke gemeente.

Dan maar een nieuwe poging, OMdenken in de binnenstad, waar sinds het parkeerverbod geen auto’s maar ook aanzienlijk minder inwoners te vinden zijn. Tsja, dat parkeerverbod terugdraaien, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Maar waarom niet helemaal OM? Start een Valet Parking Service, ga helemaal over de top; rij de auto’s van de mensen even netjes weg en geef ze een kop koffie en biedt ze aan de auto te laten wassen. Daar is vast wel een businessmodel aan te verbinden voor de DIP-ers die ik direct hoor roepen, “Ja, maar…” Vervang op de eerste plaats even het woordje MAAR uit je woordenboek voor EN, Ga jij ook OM!?!

Meer vanuit ons blog

Digitaal wint de strijd

Viel het jou ook zo op vandaag? De grote winnaars van de Emmy awards, traditioneel gezien voor beste televisie producties, waren uitsluitend On Demand producties,

AMBACHT

Vandaag was het tekort aan loodgieters volop in het nieuws, maar ook andere beroepen waar met de handen gewerkt moet worden, zullen de komende jaren